Chinese kinderen lopen loodvergiftiging op

In de Chinese provincie Hunan zijn 1.354 kinderen ziek omdat ze te veel lood in hun bloed hebben. Ze wonen in de buurt van een mangaanfabriek in Wenping.
De lokale autoriteiten hebben de fabriek inmiddels gesloten. Twee leidinggevenden zijn opgepakt. Ze worden beschuldigd van zware milieuvervuiling.

De fabriek in Wenping zou vorig jaar zijn opgestart zonder de toestemming van de lokale autoriteiten. In de buurt liggen een lagere en en secundaire school.

Vorige week was er al een gelijkaardig geval van loodvergiftiging in de noordelijke provincie Shaanxi. Daar liepen meer dan 600 kinderen een loodvergiftiging op.

In China zijn wel vaker gevallen van zware milieuvervuiling. De voorbije decennia heeft het land een explosieve economische groei gekend en daarbij wordt vaak een loopje genomen met de milieureglementering.

Door loodvergiftiging kan het zenuwstelsel worden aangetast en verhoogt het risico op een handicap. Bovendien wordt ook het risico op hoge bloeddruk en geheugenverlies groter en kan de vruchtbaarheid worden aangetast. Vooral kinderen van minder dan zes jaar lopen het grootste gevaar.