Dader aanslag Lockerbie is vrijgelaten

De Libische dader van de aanslag boven Lockerbie in 1988 is vrijgelaten. Dat heeft de Schotse regering beslist. Abdel Baset al-Megrahi heeft acht jaar in de cel gezeten en is terminaal ziek.
Al-Megrahi werd in 2001 tot levenslang veroordeeld voor de aanslag op een Amerikaanse Boeing 747 boven het Schotse plaatsje Lockerbie. Daarbij kwamen de 259 inzittenden van het vliegtuig en elf mensen op de grond om het leven.

De man heeft nog minder dan drie maanden te leven. De  regering heeft hem daarom op humanitaire gronden vrijgelaten. De minister van Justitie Kenny MacAskil  zei te geloven dat  "recht moet worden gesproken, maar ook genade toegekend". 

Het Witte Huis in Washington heeft al laten weten de vrijlating diep te betreuren. De Amerikanen zijn van mening dat al-Megrahi zijn straf in Schotland had moeten uitzitten, ook al zou dat betekenen dat hij in de gevangenis zou sterven.