Merkel blijft machtigste vrouw ter wereld

De Duitse bondskanselier Angela Merkel blijft de machtigste vrouw ter wereld, althans in het jaarlijkse klassement van het Amerikaanse magazine Forbes. De lijst van machtige vrouwen wordt gedomineerd door leading ladies uit de zakenwereld.
Forbes stelt de lijst van machtigste vrouwen op op basis van invloed, niet op basis van beroemdheid of populariteit. Niet te verwonderen dat de lijst vooral vrouwen opsomt die actief zijn in de politiek of het zakenleven.

Merkel staat al vier jaar op rij op de eerste plaats in de ranglijst, sinds haar verkiezing tot Duitse bondskanselier. In die functie leidt ze de op drie na grootste economie ter wereld, en die staat de laatste maanden zwaar onder druk. Volgende maand zijn er parlementsverkiezingen in Duitsland.

De rest van de top tien wordt gedomineerd door bedrijfsleiders. Op twee staat Sheila Blair, voorzitter van de Federal Deposit Insurance Corporation, een federale instelling die banktegoeden moet garanderen en toezicht houdt op de banken. De FDIC speelde een grote rol in het economische herstelplan van de regering. Blair is na de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank de belangrijkste financiële adviseur van de regering.

De lijst bestaat voor meer dan 60 procent uit Amerikaanse vrouwen. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton belandt op 36. In 2008 stond ze nog op 28, terwijl ze toen "maar" senator was van de staat New York.

De Franse minister van Economie Christine Lagarde verliest drie punten en staat op de 17e plaats. De Amerikaanse first lady Michelle Obama staat voor het eerst in de lijst. Zij bekleedt de 40e plaats.

Mediakoningin Oprah Winfrey gaat van de 36e naar de 41e plaats en de nieuwe baas van Yahoo Carol Bartz staat op 12. Haar voorgangster stond in 2008 op de 50e plaats. De Britse koningin Elizabeth II gaat van de 58e naar de 42e plaats.