Picknickzones langs de weg ondermaats

De picknick- of rustzones langs de Belgische autosnelwegen behoren tot de slechtste in Europa. Dat zegt mobiliteitsorganisatie Touring op basis van een onderzoek in opdracht van de Internationale Automobielfederatie.
Het internationale onderzoek nam 101 picknickzones langs belangrijke autowegen onder de loep. Maar liefst 40 procent scoort daarin slecht. De helft van de zones ligt veel te dicht bij de weg. Ook was er op veel plaatsen een tekort aan toiletten, veiligheidscamera's, noodtelefoons, tafels, verlichting en speelruimte voor kinderen.

De slechtst scorende landen zijn Tsjechië, Spanje, Slovakije, België, Nederland en Slovenië. De beste resultaten kwamen uit Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Zweden. De allerslechtste locatie lag in Castagnolasca in Italië, de beste in Gaishorn in Oostenrijk..

In ons land werden 5 van de ongeveer 50 picknick- en rustzones aan een onderzoek onderworpen: Waasmont (A3), Diepenbeek (A13), Salazine (A4), Nil-Saint-Vincent-Saint-Martin (A4) en Nantimont (A4). De geteste zones scoren allemaal bijzonder slecht.

Toiletten, camera's en telefoons ontbreken overal, klinkt het bij Touring. De parkings zijn slecht gemarkeerd en er zijn geen voetpaden. Bovendien zijn er nergens parkings of toiletten voor gehandicapten. Het gebrek aan verlichting ten slotte geeft een slecht veiligheidsgevoel. Het enige positieve punt is het groenonderhoud.

Touring vraagt aan de gewesten, die verantwoordelijk zijn voor de picknickzones, om "niet alleen aandacht te besteden aan het groenonderhoud, maar om vooral werk te maken van een minimumuitrusting, zoals sanitaire voorzieningen, picknicktafels en bewaking.