"Een sms mag maximaal 6 cent kosten"

De consumentenorganisatie Test-Aankoop wil dat de kostprijs van een sms in ons land wordt begrensd op 6 cent. Volgens de organisatie is het gsm-gebruik in België nog steeds veel te duur in vergelijking met de buurlanden.
In totaal zijn er 11 miljoen gsm's in gebruik in ons land, dat zijn er meer dan het aantal inwoners. En toch betaalt iedereen hier te veel voor mobiele telefonie. Uit een vergelijkende studie in 8 landen blijkt dat ons land nooit het goedkoopste is, Nederland bijna altijd.

Naargelang de formule is ons land 3 tot 4 keer duurder dan de buurlanden, berekende Test-Aankoop. "Dat is een gevolg van de afwezigheid van concurrentie,  het gebrek aan transparantie en het uitblijven van actie van de overheid", zegt Test-Aankoop. Daarmee wijst de organisatie het BIPT met de vinger, dat is de  federale regulator voor de mobilofonie die veel in de melk heeft te brokkelen als het over de prijzen gaat.

"Europa heeft een maximale prijs van 13 cent vastgelegd voor sms'en vanuit het buitenland, terwijl Belgen voor  binnenlandse sms'en soms tot 15 cent betalen", klinkt het. "Die situatie leidt tot aberrante situaties. Het is soms goedkoper om de grens over te steken om een sms te versturen."

Test-Aankoop vraagt ook dat er een gedragscode komt voor mobilofoniebedrijven om wanpraktijken tegen te gaan. Een paar jaar geleden werd een soortgelijke gedragscode bijvoorbeeld al ingevoerd voor de energiesector.