"Op een dag krijg ik buren, ik voel het!"

De Brit Les Harrington (86) woont in leeg dorp. De man investeerde in een sjieke serviceflat in Witham, Essex. Het nieuwe complex, bedoeld als woongemeenschap voor gepensioneerden, verloor op korte tijd al zijn kopers. Alweer een gevolg van de economische crisis. En wij die dachten dat het hier komkommertijd was...
Van de 58 woongelegenheden in Homebridge Village is er dus maar eentje bezet, lazen we in The New York Times. De economische crisis maakte dat veel potentiële kopers afhaakten en de eigenaar failliet ging. De nieuwe eigenaar is niet van plan het complex te laten verloederen. "We maken er een erezaak van dat onze bewoner niets tekortkomt", zegt de woordvoerder van de nieuwe eigenaar.

"Onze bewoner" -we maken u toch graag even attent op het enkelvoud- heeft dus de perfect onderhouden tuinen, het restaurant, de pendeldiensten, de klusjesman en de beveiligingsagent 24 op 24 tot zijn dienst.

Ook al kreeg Les Harrington de bruisende gemeenschap waarvoor hij tekende niet, je hoort hem niet klagen: "Ik ben een vrolijk en tevreden man", zegt Les, "die misschien wel een paar andere vrolijke en tevreden mensen om zich heen zou kunnen gebruiken", voegt hij er nog lachend aan toe.

Hij betrok zijn flat in 2007 met zijn -inmiddels overleden- echtgenote. Ze leed aan een zenuwziekte en wilde naar het complex verhuizen zodat haar man zich na haar dood niet alleen zou voelen.

"Het zou mooi zijn om hier af en toe eens licht in een ander huis te zien branden", aldus Harrington. "Buitenkomen en de mensen groeten, een pijp roken met een buurman... Het komt nog wel." Eenzaam is hij niet, hij heeft vrienden in Witham, zijn dochter en kleinzoon komen regelmatig langs en ook met de klusjesman heeft Les een goed contact.

Heel even woonden er nog drie andere vrouwen in het dorp. "Dolle pret was dat", herinnert Les zich. "Na het eten ging ik bij hen langs om te bowlen en tennissen op de Wii."

lees ook