Afgeschaft wegens succes: de schrootpremie

Het Amerikaanse programma "cash for clunkers" ("geld voor rammelkasten") loopt maandag af. Dat heeft de Amerikaanse regering bekendgemaakt. Door het grote succes van de Amerikaanse schrootpremie is het budget, zo'n drie miljard dollar, nu al opgesoupeerd.
Uit cijfers van het ministerie van Transport blijkt dat sinds de start van het programma - eind juli - ongeveer 457.000 wagens verkocht werden dankzij de schrootpremie.

De vraag naar de premie was zo groot dat het voorziene miljard dollar aan middelen enkele dagen na de start reeds was opgebruikt. Het Congres stemde toen in met een extra budget van twee miljard dollar.

"Cash for clunkers" was gebaseerd op de schrootpremies die in Europa bestaan. Analisten vrezen echter dat het nu te snel wordt stopgezet en dat de autoverkoop in de Verenigde Staten weer zal terugvallen.