Afghaanse rivalen eisen overwinning op

De twee belangrijkste kandidaten van de Afghaanse presidentsverkiezingen hebben allebei de overwinning opgeëist. Het kan nog tot eind augustus duren voor alle stemmen geteld zijn. De internationale gemeenschap noemt de stembusslag een succes.
De campagneleider van huidig president en favoriet Hamid Karzai liet weten dat Karzai een meerderheid heeft behaald en dat "een tweede ronde niet nodig is". Niet veel later eiste zijn belangrijkste rivaal Abdullah Abdullah (foto boven) eveneens de overwinning op via een woordvoerder. De onafhankelijke kiescommissie wil geen van beide beweringen bevestigen. "Ik vraag aan de campagneleiders van de kandidaten om voorzichtig te zijn met hun beweringen en vooral geduldig te zijn", zei een woordvoerder van de commissie.

Volgens de woordvoerder zal het resultaat pas volgende week bekendgemaakt worden. Het kan zelfs tot eind augustus duren voor alle stemmen zijn geteld, hoewel een gedeeltelijk resultaat volgende week een eerste indicatie kan geven. De kiescommissie gaf wel een eerste schatting van de opkomst gisteren. Iets minder dan de helft van de Afghanen zou zijn stem hebben uitgebracht, wat relatief meevalt gezien de ernstige dreiging van de taliban.

Het feit dat veel Afghanen zich niet hebben laten afschrikken door het geweld kon op bewondering rekenen van de internationale gemeenschap. Zowel de Verenigde Staten, de NAVO en de Verenigde Naties noemden de verkiezingen een "succes". Toch maakten sommige van de -41- presidentskandidaten melding van kiesfraude en vielen gisteren tientallen doden, verspreid over het land.