Bomaanslag in Grozny eist vier levens

In de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny zijn vier politieagenten om het leven gekomen bij minstens twee zelfmoordaanslagen. Het hele gebied rond de Kaukasus wordt de laatste tijd gekenmerkt door zware instabiliteit.
Volgens een woordvoerder van lokale autoriteiten geraakten nog eens vier politieagenten gewond. Zeker twee zelfmoordterroristen zouden op verschillende plaatsen in de stad naar politieagenten zijn gestapt en zich dan tot ontploffing hebben gebracht.

In de voorbije weken is het geweld in het noorden van de Kaukasus merkbaar toegenomen. In de Russische deelrepublieken Ingoesjetië, Tsjetsjenië en Dagestan vallen bij gevechten en aanslagen bijna dagelijks doden. Maandag  vielen in Ingoesjetië nog 25 doden bij een zware bomaanslag op een politiebureau.

Rusland vocht in het verleden twee bloedige oorlogen uit in Tsjetsjenië tegen islamitische en seculiere opstandelingen. Nadat sterke man en de door Russen gesteunde president Ramzan Kadyrov aan de macht kwam, is er een relatieve rust over de republiek neergedaald. Maar af en toe wordt die rust doorbroken, zoals met de moord op de mensenrechtenactiviste Natalia Estemirova vorige maand.