Dader Lockerbie als held ontvangen in Libië

De Libiër die veroordeeld is voor de aanslag boven Lockerbie is als een held ontvangen in zijn vaderland. De VS en Groot-Brittannië reageren geschokt op het triomfantelijk onthaal.
De man heeft nog minder dan drie maanden te leven. De Schotse regering heeft hem daarom op humanitaire gronden vrijgelaten. Over de eventuele vrijlating werd al een paar weken gespeculeerd.
Al-Megrahi werd in 2001 tot levenslang veroordeeld voor de aanslag op een Amerikaanse Boeing 747 boven het Schotse plaatsje Lockerbie. Daarbij kwamen de 259 inzittenden van het vliegtuig en elf mensen op de grond om het leven. Bij de slachtoffers waren vooral Amerikanen, wat de gevoeligheid aan de overkant van de Atlantische oceaan meteen verklaart. In Libië werd het nieuws wel op gejuich onthaald. Honderden mensen wachtten Al-Megrahi op de luchthaven van Tripoli op, zwaaiend met Libische en Schotse vlaggen.

Een vliegtuig van de Libische leider Khadaffi bracht de terminaal zieke kankerpatiënt van Schotland naar Libië. Seif Al-Islam Khadaffi -zoon van- omhelsde Al-Megrahi toen die uit het vliegtuig stapte (foto). "Op dit historisch moment wil ik de Schotse overheid bedanken voor haar moedige beslissing en haar begrip voor een unieke menselijke situatie", verklaarde Seif Al-Islam. Analisten zien de vrijlating als een succes voor het Khadaffi-regime. Op 1 september viert Libië de veertigste verjaardag van de revolutie die Khadaffi aan de macht bracht. De timing kon dus niet beter.

"Weerzinwekkende beelden"

Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben verontwaardigd gereageerd op het warme onthaal dat de dader van de aanslag in zijn geboorteland Libië is te beurt gevallen. De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Milliband zei dat hij geschokt was en het Witte Huis spreekt van weerzinwekkende beelden.