Echte sportmannen drinken chocomelk

Wie na een hevige inspanning naar de koelkast rent om een energiedrank te nemen, moet misschien wel iets helemaal anders overwegen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat chocolademelk beter vocht- en suikertekorten aanvult dan energiedranken.
Krijgen we binnenkort op televisie reclameboodschappen te zien met hevig zwetende mannen en vrouwen die zich storten op chocolademelk in plaats van op verkwikkende energiedranken? Dat is niet onlogisch nu het gezondheidsmagazine Bodytalk een onderzoek heeft gepubliceerd waaruit blijkt dat doodgewone chocolademelk beter geschikt is om vocht- en suikertekorten aan te vullen.
Voor het onderzoek werden goed getrainde wielrenners ingeschakeld die een inspanning moesten leveren tot ze door hun suikervoorraden zaten. Na het harde labeur kregen ze ofwel chocolademelk ofwel een energiedrank voorgeschoteld, beiden met evenveel suikers. Vier uur later, bij een nieuwe fietsopdracht, bleef de eerste groep de helft langer zwoegen dan degenen met de energiedrank.

Uit nog een andere studie blijkt dan weer dat de spieren van voetballers na het drinken van magere chocolademelk, sneller herstellen van een zware inspanning dan met een energiedrank.
De sportievelingen zijn een fan van de vitaminesupplementen vanwege de antioxidanten. Dat zijn stoffen die de schadelijke zuurstofradicalen uitschakelen. Volgens de studie uit het gezondheidsmagazine starten tijdens een fysieke inspanning, in het lichaam, afweermechanismen op tegen deze vrije zuurstofradicalen. De antioxidantie onder de vorm van de vitaminesupplementen blijken de activering van de afweermechanismen te blokkeren. Hierdoor kelderen ze het gezondheidsbevorderende effect van de sportinspanning.

Voorlopig is het nog onduidelijk waarom chocolademelk beter geschikt is, mogelijk heeft het te maken met de aanwezigheid van sucrose.

lees ook