Het dagboek van Frank De Winne (21/08/09)

Frank De Winne werd op 27 mei aan boord van het ruimteschip Sojoez TMA-15 gelanceerd naar het International Space Station (ISS), waar hij op 29 mei aankwam. In het kader van de ruimtemissie OasISS leeft en werkt hij er zes maanden lang, samen met vijf andere kosmo- en astronauten. Tussen zijn drukke activiteiten door vindt hij af en toe nog een beetje tijd om via een dagboekverhaal over zijn ervaringen aan boord van het ruimtestation te vertellen.
Hier werk ik samen met de Canadese astronaut Robert Thirsk in de module Harmony
Ik krijg binnenkort weer bezoek. Op 25 augustus staat de lancering gepland van de spaceshuttle Discovery naar het ISS met aan boord zeven astronauten. En op 10 september stuurt Japan zijn eerste onbemande ruimtecargo H-II Transfer Vehicle (HTV) naar het ruimtestation.
De Discovery zal de door Italië gebouwde module Leonardo naar het ISS transporteren en die op 7 september weer naar de aarde brengen. Aan boord van Leonardo bevinden zich racks met life support systemen en met wetenschappelijke experimenten. Italië bouwde drie van deze modules met de klinkende namen Leonardo, Donatello en Raffaello.

We zullen ons dus weldra voor de tweede keer tijdens mijn ruimtemissie met zijn dertienen aan boord van het internationaal ruimtestation bevinden. Met vlucht STS 128 van de spaceshuttle (alias ISS-assemblagevlucht 17A) vliegt ook mijn ESA-collega Christer Fuglesang mee, zodat we dus tegelijk met twee ESA-astronauten in de ruimte zullen zijn. Het is een mooi symbool van de belangrijke Europese inbreng in het ISS-programma.
Christers missie kreeg de naam Alissé, een referentie naar de alizé-passaatwind waarmee verkenners uit de 15e eeuw in de voetsporen van Columbus naar de Nieuwe Wereld reisden. Net als voor mij is het voor Christer het tweede bezoek aan het ISS. Hij was hier al in 2006 en was toen de eerste Zweed in de ruimte. Net als toen zal hij ook nu een aantal ruimtewandelingen uitvoeren.

Ik heb meegeholpen aan de voorbereiding van de komst van de Discovery. We hebben onder meer materiaal bijeengebracht dat de Discovery mee terug naar de aarde zal brengen.
In mijn vorige dagboekbijdrage vertelde ik reeds dat ik ook zal meehelpen om het Japanse HTV-ruimtetuig in september met de Canadarm2-robotarm van het ISS aan de module Harmony van het ruimtestation vast te maken. Met Mike Barratt heb ik alvast geoefend voor het rendez-vous en de koppeling van de HTV met het ISS.

In de ruimte voer ik natuurlijk heel wat wetenschappelijk werk uit, onder meer met de Microgravity Science Glovebox (MSG) in het Europese ISS-laboratorium Columbus.

Daarmee kunnen we in een veilige gecontroleerde en volledig geïsoleerde omgeving met een volume van 255 liter allerlei soorten experimenten uitvoeren. De MSG werd door ESA ontwikkeld. Om hardware en stalen van experimenten te hanteren schuiven we onze handen in de handschoenen van deze 'handschoenenkast'.
Begin augustus voerde ik er het experiment Investigating the Structure of Paramagnetic Aggregates From Colloidal Emulsions, kortweg InSPACE 2, mee uit. De bedoeling hiervan is informatie te verzamelen over heel bijzondere vloeistoffen, waarvan de eigenschappen als gevolg van een magnetisch veld veranderen.

Het gaat over 'slimme' materialen die onder invloed van een magnetisch veld een bijna vaste toestand aannemen en bij afwezigheid van zo'n veld weer vloeibaar worden. Ze vinden heel wat praktische toepassingen bij onder meer de ontwikkeling van nieuwe remsystemen, robotica, landingsgestellen voor vliegtuigen en systemen om trillingen te dempen.

Frank De Winne

lees meer op de site van de ESA