Ramadan begint vandaag of morgen

De Moslimexecutieve, of het vertegenwoordigende orgaan van moslims in België, meldde gisteren dat ramadan zaterdag zal starten. Ramadan is een vastenmaand voor moslims, waarvan de eerste dag nooit vastligt. De Turkse gemeenschap begint vandaag al met vasten.
Het bepalen van het begin van de vastenmaand veroorzaakt telkens een hoop discussie. De ramadan is de negende maand van de islamitische maankalender en start bij het verschijnen van de nieuwe maan. Het is die maan die voor ophef zorgt.

Nieuwe maan

In de Koran wordt beschreven dat het vasten start wanneer men de nieuwe maan met het blote oog kan zien. Sommige gelovigen kiezen ervoor de koranverzen letterlijk te interpreteren en willen de maan met eigen ogen zien. Anderen gaan uit van de stand van de maan in Saoedi-Arabië, waar Mekka ligt. Ramadan begint dus niet overal op hetzelfde moment. Zo beginnen de Turken vandaag al, de Noord-Afrikaanse moslims in ons land morgen.

Omdat de verschillende meningen onenigheid veroorzaken tussen moslims, pleiten sommige theologen ervoor om van één locatie uit te gaan voor de hele moslimwereld. Anderen willen de start dan weer land per land bepalen. Anderen vinden de strikte interpretatie van de Koran de enige juiste manier.

Vasten

Vasten tijdens ramadan is een van de vijf zuilen van de islam, en draait om nederigheid en devotie. Tijdens het vasten - of saum – mag een moslim tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken. Ook onthouden moslims zich in deze periode van geslachtsgemeenschap, roken en vloeken.