Ramp Russische waterkrachtcentrale aanslag?

Een onbekende Tsjetsjeense groepering heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de ramp in een Russische waterkrachtcentrale. Daarbij kwamen meer dan 20 mensen om het leven. Het Kremlin noemt de beweringen "idioot".
Tijdens herstellingswerken eerder deze week aan een Siberische centrale ontplofte een transformator, waardoor een enorme golf water de machinekamer binnenstroomde. Een muur en een deel van het dak stortte in. Heel wat werknemers werden verrast. Zeker 20 mensen kwamen om het leven en meer dan 40 werknemers blijven vermist. Waarschijnlijk zijn ze door de waterstroom meegesleurd. Vandaag bezocht de Russische premier Vladimir Poetin de centrale en beloofde iets te doen aan de lamentabele infrastructuur in zijn land.

Iedereen ging uit van een ongeluk, maar nu heeft een Tsjetsjeense rebellengroepering de verantwoordelijkheid opgeëist. Op een website die ijvert voor Tsjetsjeense onafhankelijkheid heeft de groep -onder de naam Riyadous Salikhiine- een verklaring geplaatst, waarin ze zegt een granaat tot ontploffing te hebben gebracht in de machinekamer.

De rebellen zeggen dat ze een "economische oorlog" zijn begonnen tegen Rusland. Een woordvoerder van het Kremlin heeft al gesteld dat het de beweringen van de rebellen als "idioot" beschouwt. Volgens onderzoekers van het Russische gerecht is er "geen enkele aanwijzing" van sabotage gevonden in de centrale.