Tuchtonderzoek De Tandt heropend

Het tuchtonderzoek naar Francine De Tandt wordt heropend. Het Brusselse hof van beroep gaat kijken of er nieuwe bezwarende elementen zijn tegen de handelsrechter. Dat schrijft de krant De Standaard.
De Tandt kwam in opspraak nadat de gerechtelijke politie een opmerkelijke brief had gestuurd aan minister van Justitie Stefaan De Clercq (CD&V). De politie had aanwijzingen over mogelijke corruptie bij de Brusselse magistratuur, maar volgens hen was er een doofpotoperatie bezig. Al snel werden de namen van De Tandt en zakenadvocaat Robert Peeters gelekt.

Zij zouden bepaalde vonnissen "gearrangeerd" hebben. Beide juristen ontkennen alles en heb intussen klacht ingediend wegens laster en eerroof. Twee jaar geleden was er al eens een tuchtonderzoek naar De Tandt, maar toen zou er geen bewijs van corruptie gevonden zijn. Er kwam de voorbije dagen heel wat kritiek op de magistratuur, omdat die weigerde de interne onderzoeken openbaar te maken en alle kritiek binnenskamers zou willen houden.

Volgens de Standaard zou het tuchtonderzoek nu opnieuw geopend worden, om te onderzoeken of er nieuwe elementen zijn opgedoken. Als het tuchtonderzoek deze keer wel corruptie kan bewijzen, krijgt De Tandt alsnog een tuchtstraf.