Waalse vrouw adopteert honderden kippen

Elke legbatterijkip in ons land hoopt in haar leven het pad te kruisen van Maryse Borremans. Deze Luikse dame redt namelijk al tien jaar lang duizenden kippen van een gewisse dood door telkens een "losgeld" te betalen aan de eigenaars.
Meestal betaalt Borremans anderhalve euro voor elk dier. In Het Laatste Nieuws zegt ze dat elke werkkip een tweede, liefdevol leven verdient. “Of ze nu Waals of Vlaams kakelen, bij mij zijn ze allemaal welkom”, aldus de Luikse. Sinds 1999, na de dioxinecrisis, begon ze met haar missie. Toen zag ze op televisie beelden van kippen die vernietigd werden, iets wat haar hart deed breken.
In haar tuin van ruim een hectare laat ze de kippen rondlopen. Kippen die wat ziekjes zijn, mogen zelfs in haar huis logeren. Alle kosten worden betaald met giften, geld uit de verkoop van eieren en enkele euro’s die ze vraagt voor adoptiekosten.

Sinds kort heeft Maryse enkele kopzorgen. Aan het einde van volgend jaar moet ze haar woning verlaten omdat de zoon van de verhuurder zelf in het huis wil wonen. Nu moet Borremans dus op zoek naar een nieuwe stek voor zichzelf en voor haar gevederde vriendinnen.

lees ook