"Vrijlating in ruil voor handelsovereenkomst"

Volgens de zoon van de Libische leider Khadaffi is Abdel Baset Al-Megrahi -de dader van de Lockerbie-aanslagen- vrijgelaten in ruil voor economische deals met Groot-Brittannië. Maar de Britse regering ontkent dat er enige vorm van afspraak is gemaakt.
Seif Al-Islam op tv zit naast een zichtbaar zwakke Al-Megrahi
Twee dagen nadat hij is vrijgelaten door de Schotse regering blijft Al-Megrahi de gemoederen beroeren. Eerst werd zijn heldenontvangst in Libië internationaal op afgrijzen onthaald, nu is vooral de Britse regering boos na uitspraken van Seif Al-Islam Khadaffi. Die heeft op de Libische televisie gezegd dat de vrijlating besproken werd tijdens onderhandelingen over olie- en gasdeals.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat en benadrukt dat de vrijlating enkel een beslissing is van de Schotse regering. "Geen enkele afspraak is gemaakt tussen de Libische en Britse regering over de vrijlating van Al-Megrahi", liet een woordvoerder verstaan.

In een opmerkelijk interview met de Britse krant The Times zegt Al-Megrahi dat hij nieuw bewijs zal leveren die zijn onschuld zullen staven. De voormalige veiligheidsagent heeft altijd beweerd dat hij niet verantwoordelijk is voor de dodelijke bomaanslag van 1988. Toen ontplofte een Amerikaanse Boeing 747 boven het Schotse plaatsje Lockerbie. Daarbij kwamen de 270 mensen om het leven.

De Schotse regering besloot Al-Megrahi vrij te laten omdat hij terminaal ziek is en nog maar drie maanden te leven heeft. Toch vinden sommige nabestaanden van slachtoffers de vrijlating onaanvaardbaar. Zo heeft de Amerikaanse president Barack Obama zijn ongenoegen geuit over het nieuws. In het interview met The Times reageert Al-Megrahi laconiek: "Wees gerust, meneer Obama, het is maar voor drie maanden".