ACV valt fiscaal gunstige pensioensparen aan

De belastingaftrek voor het pensioensparen wordt op termijn onhoudbaar. Dat heeft de topman van de christelijke vakbond ACV, Luc Cortebeeck, gezegd.
Wie individueel spaart voor zijn pensioen, kan elk jaar meer dan 800 euro in rekening brengen op zijn belastingaangifte. Maar het zijn vooral de hogere inkomens die van dat fiscaal voordeel genieten, zegt Cortebeeck. Volgens hem kan de overheid die belastingkorting beter investeren in de gewone, wettelijke pensioenen. Want die moeten dringend naar omhoog.

"We hebben de laatste jaren heel wat maatregelen uitgewerkt die mensen minder belastingen laat betalen. Vooral mensen met hogere inkomens genieten daarvan. Dat is niet vol te houden. De prioriteit worden de gewone pensioenen, die moeten versterkt en verhoogd worden. Als het bedrag dat de overheid investeert in het pensioensparen geïnvesteerd wordt in het basispensioen zijn we beter af", aldus Cortebeeck.

Het ACV stelt ook de belastingaftrek voor dienstenchecques ter discussie.