Afghaanse verkiezingen "eerlijk maar niet vrij"

De verkiezingen in Afghanistan, afgelopen donderdag, zijn volgens Europese waarnemers eerlijk verlopen, maar waren niet helemaal vrij. Vooral in het zuiden zijn veel kiezers weggebleven, zeggen ze, uit vrees voor aanslagen van taliban-rebellen.
Op een persconferentie in Kaboel (foto) gaf het hoofd van de EU waarnemers een eerste oordeel over de verkiezingen donderdag. Volgens hen heeft de taliban-dreiging vooral in het zuiden van het land veel kiezers verhinderd naar de stembureaus te gaan. De verkiezingen waren niet vrij in bepaalde delen van het land door de terreurdreiging, maar over het algemeen waren ze eerlijk, zo zei hij.

Het tellen van de stemmen is dan wel grotendeels afgelopen, maar voorlopige resultaten maakt de verkiezingscommissie nog niet bekend. Ze wil wachten op de afhandeling van alle klachten over mogelijke fraude. En die zijn er: zo zegt een presidentskandidaat dat hij in de provincie Kandahar verscheurde stembrieven gevonden heeft van kiezers die voor hem gestemd hadden. De brieven zouden door de tellers uit de urnen genomen zijn, verscheurd en weggegooid.

De telbureaus die klaar zijn met het tellen van de stemmen, hangen de resultaten wel uit. Zowel huidig president Hamid Karzai als zijn uitdager Abdullah Abdullah leiden uit die gegevens af dat ze gewonnen hebben. Als geen enkele kandidaat meer dan 50 procent haalt, is een tweede ronde nodig.