CIA "executeerde" terreurverdachten

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA ensceneerde executies van terreurverdachten om informatie van hen los te krijgen. Dat en andere wrede methodes staan te lezen in een nieuw intern rapport dat openbaar gemaakt zal worden.
Het rapport dateert uit 2004 en is een intern onderzoek van de CIA. Normaal gezien moest het rapport geheim blijven, maar een Amerikaanse mensenrechtenorganisatie heeft de publicatie ervan kunnen afdwingen. Volgende week zou het document vrijgegeven worden, maar enkele Amerikaanse media hebben het nu al kunnen inzien.

Uit het rapport komt alleszins geen fraai plaatje. Vooral de ondervraging van een verdachte roept vragen op. Abdel Rahim al-Nashiri wordt verantwoordelijk geacht voor de bomaanslag op het oorlogsschip USS Cole in 1999. Volgens het document zou hij door CIA-agenten meermaals bedreigd zijn.

Nadat hij geblinddoekt werd, hielden de agenten een boormachine dicht bij zijn hoofd en lieten hem meermaals draaien. Nadien toonden ze hem een gewapend pistool en dreigden hem neer te schieten. In een ander geval werd een schot afgevuurd in een kamer om een verdachte te doen geloven dan een kompaan werd terechtgesteld.

De publicatie is actueel nu een commissie van de Senaat zich buigt over het detentie- en ondervragingsprogramma. Onder dat programma werden terreurverdachten vastgehouden in een netwerk van geheime overzeese gevangenissen alvorens zij naar Guantanamo werden overgebracht. President Barack Obama heeft aangekondigd dat hij alles wat als marteling kan beschouwd worden zal verbieden. Maar velen in zijn partij vinden dat hij de verantwoordelijken in de Bush-regering voor de rechter moet slepen.