Hevige bosbranden teisteren Griekenland

In Griekenland woeden weer een aantal bosbranden. Dat is onder meer het geval op de eilanden Skyros en Zakynthos. De hevigste brand ontstond op het vasteland, in het dorp Grammatiko, 40 kilometer van de hoofdstad Athene. In de provincie Attika is de noodtoestand uitgeroepen.
In Grammatiko, veertig kilometer ten noordoosten van Athene, zijn  zestig brandweerwagens en meer dan 200 brandweermannen ingezet om de voortrazende bosbrand in te dijken. Vanuit de lucht krijgen ze hulp van twaalf blusvliegtuigen en negen helikopters.
Het vuur ontstond gisteren in de namiddag en wordt aangewakkerd door hevige wind. Behalve duizenden hectare bos, zijn ook olijfgaarden uitgebrand. Over een afstand van tien kilometer brandt het op verschillende plaatsen. De eerste huizen zijn al in de as gelegd.

Omdat nog meer woongebieden bedreigd zijn, worden de bewoners van drie dorpen geëvacueerd. Bij Marathon zijn wegen en dorpen afgesneden, het leger heeft uit voorzorg Hawk-luchtdoelraketten weggehaald van een militaire basis in de buurt. De grootste cementfabriek van het land is ternauwerdood aan het vuur ontsnapt.De rook die door de bosbrand wordt verspreid, hangt intussen tot boven Athene (foto).
In de zomer van twee jaar geleden kreeg Griekenland af te rekenen met de hevigste bosbranden in vele tientallen jaren. Er vielen toen bijna 70 doden, 280.000 hectaren bos gingen verloren en de schade liep in de miljarden. Het eiland Evia en het schiereiland Peloponessos werden zwartgeblakerd door branden, die ofwel te wijten waren aan droogte en bliksem, aan slordigheid of aan brandstichting.

Zoals in heel Zuid-Europa zijn bosbranden ook in Griekenland vaak aangestoken, meestal in opdracht van grondspeculanten. Het duurt lang voor een verbrand bos opnieuw begroeid is en intussen slagen de speculanten er vaak in bosgrond om te zetten in bouwgrond, die veel meer waard is.