Hoe zit het met de groene scheuten?

De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank denkt dat wereldwijd de economie zich "binnenkort" zal herstellen. De laatste weken zijn er opvallend veel positieve signalen over het economische herstel. In eigen land waarschuwt ACV-topman Luc Cortebeeck voor de situatie op de arbeidsmarkt.
Ben Bernanke ziet "binnenkort" herstel mogelijk
Gisteren vergaderden centrale bankiers van over de hele wereld in de Amerikaanse staat Wyoming op uitnodiging van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve), Ben Bernanke (foto). "De vooruitzichten voor een terugkeer naar economische groei in de komende maanden zijn goed", liet Bernanke verstaan.
Zijn uitspraken komen er na weken vol positieve signalen uit de economische wereld, zowel vanuit de cruciale Amerikaanse markt als daarbuiten. Zo tekenden Frankrijk en Duitsland voor het eerst sinds twee kwartalen weer groei op; behouden groeilanden zoals India en Brazilië het groeipad en pakte China vorige maand uit met een stevige groei van 7,9 procent. In de VS daalde de huizenprijs voor het eerst niet sinds twee jaar en gisteren maakte de Vereniging van Amerikaanse Makelaars bekend dat de verkoop van bestaande huizen vorige maand met 7,2 procent steeg, de grootste maandelijkse stijging in een decennium.

Herstel om de hoek

De Dow Jones reageerde euforisch op het nieuws en eindigde gisteren met 1,6 procent hoger. Hoewel de beurzen wereldwijd nog ver verwijderd zitten van de recordhoogtes van een paar jaar geleden, was er de voorbije maanden een opmerkelijke remonte. Sinds maart is de Dow met 45 procent gestegen. Ook grondstofprijzen zijn de voorbije weken gestegen.
Geen wonder dat de sfeer op de vergadering van de centrale bankiers op de vergadering relatief goed zit. Bijna een jaar na het faillissement van Lehman Brothers -dat de zware financiële crisis veroorzaakte en een wereldwijde recessie als gevolg had- lijken er groene scheuten op te duiken die aangeven dat de bodem is uitgediept en dat herstel om de hoek loert. Zo was een van de belangrijkste agendapunten in Wyoming hoe de centrale bankiers hun uitzonderlijke noodmaatregelen kunnen terugschroeven.

ACV ziet terugkeer naar jaren '70 en '80

Jean-Claude Trichet -de voorzitter van de Europese Centrale Bank- voelde zich wat "ongemakkelijk" over al dat gepraat over herstel. "We hebben nog heel wat werk aan de winkel", verklaarde de Fransman , die vooral hamerde op de noodzaak aan meer regels en codes in de financiële sector. Ook andere centrale bankiers waarschuwden voor een onvoorzichtige euforie. Vooral de grote werkloosheid zal volgens nog een tijdje duren. Daar waarschuwt ACV-topman Luc Cortebeeck ook voor (foto).
Zeker op de Belgische arbeidsmarkt is de crisis verre van voorbij. "Het planbureau heeft een verlies van 200.000 arbeidsplaatsen aangekondigd en wij vrezen dat het zelfs meer zal kunnen worden. Een op de vijf arbeiders is op dit moment tijdelijk werkloos", verklaarde hij in De Ochtend op Radio 1. Volgens Cortebeeck zal de jeugdwerkloosheid oplopen tot 40 procent. Hij vergelijkt de huidige situatie met de werkloosheid in de jaren zeventig en tachtig. Het duurde toen jaren voor de werkloosheid significant begon te dalen.