Mieke Vogels stopt als voorzitster van Groen!

Mieke Vogels stopt als voorzitster van Groen!. Dat zegt ze in een interview met De Standaard. "Het is geen optie dat ik nog eens als boegbeeld naar de verkiezingen ga". Op een congres in het najaar zal ze de fakkel doorgeven.
Vogels is sinds 2007 voorzitter van de partij en is al 25 jaar actief in de partij, waar ze al jaren het groene boegbeeld is. Maar volgens de Antwerpse politica is het tijd dat ze een stap opzij zet. "Het is absoluut geen optie, niet voor de partij en niet voor mezelf, dat we in 2011 nog eens met het boegbeeld Vogels naar de verkiezingen gaan", zegt ze.

Op 3 oktober vindt er een belangrijk congres plaats over de toekomst van de partij en dan zal Vogels een stap opzij zetten. "Wat we daar gaan vastleggen is voor mij een testament", zegt Vogels, die vindt dat Groen! breder moet gaan dan enkel het milieuthema. Vogels blijft wel gewoon Vlaams parlementslid.

De leden van Groen! zullen in november een opvolger kiezen voor Vogels, die zich niet uitspreekt over een persoonlijke voorkeur. Haar opvolger heeft dan anderhalf jaar de tijd om zich voor te bereiden op de federale verkiezingen van 2011. Bij de regionale verkiezingen van juni haalde Groen! 6,7 procent, hoewel de partij op meer had gerekend.

Ondervoorzitter Wouter van Besien wordt genoemd als mogelijke opvolger, maar hij het wil het congres van oktober afwachten. Ook Kamerlid Wouter de Vriendt wordt genoemd, maar ook hij spreekt zich er nog niet over uit.

Lees hier de afscheidsbrief als voorzitster van Mieke Vogels aan de Groen!-leden.