"Massale fraude ten voordele van Karzai"

Bij de presidentsverkiezingen in Afghanistan is er op grote schaal fraude gepleegd ten voordele van huidig president Hamid Karzai. Dat zegt Abdullah Abdullah, de belangrijkste uitdager van Karzai. Ook bij de klachtencommissie zijn al meer dan 200 klachten binnengelopen.
Presidentskandidaat Abdullah Abdullah zegt dat hij kan bewijzen dat er gefraudeerd is bij de presidentsverkiezingen van vorige donderdag. Hij noemt de eerste rapporten erg zorgwekkend. Er is sprake van intimidatie, geweld en partijdige ambtenaren. De dozen waar de stembrieven in gedeponeerd werden, waren overvol en aan kiezers die niet kunnen lezen of schrijven werd gezegd voor wie ze moesten stemmen.
De klachten komen niet alleen van president Karzai's belangrijkste rivaal Abdullah, maar ook van de kiescommisie en van zo'n zevenduizend Afghaanse waarnemers. Sommigen hebben meer dan eens gestemd, ook minderjarigen zouden hebben gestemd.

Eerder had een andere kandidaat, Mirwais Yasini, gezegd dat hij stembiljetten waar zijn naam op was ingevuld had gevonden die uit de stemurnes waren gehaald en waren verscheurd en weggegooid.

Maar volgens EU-waarnemers zijn de verkiezingen al bij al toch goed verlopen, ondanks intimidatie en de aanslagen van de taliban.

Voorlopige resultaten worden ten vroegste dinsdag verwacht, maar de uiteindelijke uitslag komt er wellicht pas tegen half september. Als geen van de kandidaten vijftig procent van de stemmen behaalt, dan komt er in oktober een tweede  stemronde.