"Vlaanderen mag Brussel niet loslaten"

Vlaams Belang en N-VA willen niet dat een onafhankelijk Vlaanderen Brussel zou loslaten. Op de Vlaams-radicale IJzerwake in Steenstrate bij Ieper werd gepleit voor een onafhankelijk Vlaanderen desnoods zonder Brussel.
Vlaams Belang is het daar niet mee eens en blijft Brussel zien als de "tweetalige hoofdstad van een toekomstig onafhankelijk Vlaanderen".  Voorzitter Bruno Valkeniers  hoopt wel dat de discussie over Brussel gestimuleerd wordt.

N-VA wil evenmin dat Vlaanderen Brussel loslaat, onder meer vanwege het economisch belang van de hoofdstad, als zetel van heel wat bedrijven en als zetel van internationale instellingen.

Gastspreker krijgt tegenwind

In Steenstrate waren ruim 5.000 mensen bijeengekomen voor de jaarlijkse IJzerwake. De deelnemers waren radicale Vlamingen die zich enkele jaren geleden afscheurden van het IJzerbedevaartcomité. Ze eisten een onafhankelijk Vlaanderen en de vernietiging van de Belgische staat.

Het thema van deze IJzerwake, "Welvaart en Welzijn door onafhankelijkheid", doorspekte de speeches van voorzitter van de vzw Wim de Wit. Hij riep op tot een "godsvrede" tussen alle politieke partijen om snel tot Vlaamse onafhankelijkheid te komen. De Wit reikt hierbij zelfs de hand aan het IJzerbedevaartcomité om samen te werken. "Want onze onafhankelijkheid ligt als het ware voor het grijpen", aldus De Wit.

Gastspreker Frans Crols kreeg een deel van de aanwezigen tegen zich toen hij zei dat hij Brussel niet langer als hoofdstad van het nieuwe Vlaanderen zag.  "Wij moeten Brussel loslaten en schuiven op die manier een zware grendel weg van de poort naar de onafhankelijkheid. Het lossen van Brussel betekent niet het einde of de ondergang van Vlaanderen, integendeel".

Volgende zondag vindt de 82e IJzerbedevaart plaats in Diksmuide rond het thema "Vlaanderen is er voor iedereen".