Begrafenis in teken van Koreaanse dooi

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul is Kim Dae-Jung begraven, de voormalige president die eerder deze week overleed. Eerder op de dag was er ontmoeting tussen de huidige president van Zuid-Korea, Lee Myung-Bak en gezanten van Noord-Korea.
Leider van de Noord-Koreaanse delegatie Kim Ki-nam (links) schudt de handen van Lee Myung-Bak
Nobelprijswinnaar voor de vrede Kim Dae-Jung heeft zich tijdens zijn presidentschap jarenlang ingezet voor toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea, die officieel nog altijd in staat van oorlog verkeren. Zelfs nu hij overleden is, slaagt hij erin de beide Korea's te verzoenen. Want gisteren arriveerden gezanten vanuit het stalinistische noorden om hun medeleven te betuigen aan de overleden president. Vandaag hielden ze een gesprek met president Lee Myung-Bak. Het gaat om het eerste gesprek tussen vertegenwoordigers van beide landen in meer dan anderhalf jaar tijd.

Het gesprek duurde maar een halfuur en wat de boodschap van Noord-Korea precies was, is niet bekend. In elk geval bracht de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il een boodschap van medeleven uit aan het Zuid-Koreaanse volk. Een woordvoerder van Lee had over een wederzijdse wil tot samenwerking tussen het Noorden en het Zuiden. Zuid-Korea verbrak twee jaar geleden alle contacten in de nasleep van een Noord-Koreaanse kernbomproef. Pyongyang noemde Lee vorig jaar nog een "verrader".

Lee Myung-Bak heeft vanaf het begin van zijn ambtsperiode een hardere koers gevaren tegenover het Noorden. Toch lijkt het regime in Pyongyang de laatste tijd een meer gematigde koers te voeren. Een paar weken geleden werden twee Amerikaanse journalisten vrijgelaten na bemiddeling door de oud-president Bill Clinton. De journalistes werden vastgehouden op beschuldiging van spionage.