Botenoorlog in Cambridge neemt drieste wending

Wie ooit al eens een bezoek heeft gebracht aan de Britse universiteitsstad Cambridge, heeft er wellicht mee gevaren. Een typische "punt"-boot, waarmee je langzaam langs de mooie universiteitsgebouwen glijdt op de Cam rivier. Maar de strijd tussen de uitbaters wordt steeds heviger.
Elk jaar trekken zo'n 4 miljoen toeristen naar Cambridge en velen van hen worden gelokt om een tochtje te maken door een van de vele punt-uitbaters. De business is goed voor een omzet van jaarlijks 2,5 miljoen pond en de concurrentie is moordend. Zeker de voorbije jaren is die concurrentie ontaard in een hevige strijd, waarbij de grove middelen niet geschuwd worden.

Stinkbommen die van een brug in de boot van een rivaal worden gegooid, vettige vloeistoffen smeren op de boot zodat de punter amper nog recht kan staan tot het kapotslaan van aanmeerhaken aan de pontons: de inventiviteit van sommige saboteurs kent geen grenzen. Maar vorige week werd in de "punt wars" een voorlopig hoogtepunt bereikt. Twee boten van een uitbater werden 's nachts volledig in tweeën gezaagd met een elektrische zaag.

"Het is gewoon provoceren. Het is de concurrentie, maar wat voor een concurrentie is dit? Het beste is om niet terug te slaan," zegt Sam Matthews van The Punting Company in de Britse krant The Guardian. Volgens inwoners gaat het van kwaad naar erger met de "punt wars" en dreigt de strijd het imago van Cambridge te schaden.

Puntuitbaters moeten een licentie hebben, maar zolang de boten veilig zijn kan de gemeenteraad geen licentie weigeren. Stemmen gaan op om een beperking in te voeren zodat de concurrentie daalt en de rust kan wederkeren op de eens zo rustige Cam.

lees ook