Griekse brandweer krijgt vuur niet onder controle

In Griekenland krijgen de hulpdiensten de bosbranden niet onder controle. De regering heeft de hulp van Italië en Frankrijk ingeroepen. Vier blusvliegtuigen uit die landen zullen helpen om de verwoestende vlammen te bedwingen.
Het vuur heeft de noordelijke buitenwijken van de hoofdstad Athene bereikt en heeft er al verschillende huizen in de as gelegd. Afgelopen nacht hebben honderden mensen noodgedwongen hun huizen moeten verlaten. Verschillende mensen werden met ademhalingsmoeilijkheden en brandwonden naar ziekenhuizen gebracht.
De branden strekken zich uit van het oosten tot het noorden van Athene en hebben volgens schattingen van de Griekse media een lengte van meer dan 40 kilometer. "Het vuur is intussen zo'n 20 à 25 kilometer van het centrum van Athene verwijderd", zegt correspondent Conny Keessen, die in Athene is.

De oorzaak van de branden is niet bekend, maar er wordt vermoed dat het om brandstichting gaat. "Er zijn daar altijd geruchten over, maar de oorzaak is ook vaak te vinden in de vuilnisbelten", zegt Keessen.

Gelukkig zijn er voorlopig nog geen doden gevallen, maar met meer dan 70 verschillende brandhaarden staan de hulpdiensten voor een onmogelijke taak. Wegens de dramatische situatie is in de hele regio ten noorden van Athene de noodtoestand uitgeroepen.