Hevig protest tegen onderwijsplannen Chavez

In de Venezolaanse hoofdstad Caracas is het tot hevige rellen gekomen tussen oproerpolitie en tegenstanders van president Hugo Chavez. Duizenden Venezolanen protesteerden tegen een geplande onderwijshervorming.
Tegenstanders vrezen Cubaanse toestanden
Volgens hen zal de hervorming leiden tot een socialistische indoctrinatie van hun kinderen. De leiding van de katholieke kerk en de universiteiten steunen het protest. Maar de regering houdt voet bij stuk. Zij stellen dat het onderwijs in Venezuela dringend aan een hervorming toe is. Oproerpolitie vuurde traangas af op de betogers en sommigen van hen liepen lichte verwondingen op.

Elders in de stad werd een pro-Chavez betoging gehouden. Tegenstanders hebben ermee gedreigd hun kinderen uit de school te halen als de socialistische ideologie zal onderwezen worden. Ook professoren en universiteitsstudenten hebben gezegd dat ze verder gaan met het protest.

De wet werd vorige week goedgekeurd en laat meer overheidscontrole toe. Ook staat te lezen in de wet dat het onderwijs moet geleid worden door de "Bolivariaanse doctrine", genoemd naar de onafhankelijkheidsstrijder van de negentiende eeuw. Chavez ziet zijn regering als een "Bolivariaanse revolutie".