Onderzoek naar ambtenaren na loodvergiftiging

In China is een onderzoek gestart naar twee ambtenaren, nadat ruim 1.300 kinderen ziek zijn geworden door loodvergiftiging. Dat gebeurde in enkele steden in de provincie Hunan.
Het aantal zieke kinderen is zeer hoog: het gaat om 70 procent van alle kinderen onder de 14. De twee ambtenaren tegen wie een onderzoek loopt, worden verdacht van schuldig verzuim. Ze werken voor de dienst milieubescherming.

Eerder zijn al twee leidinggevenden gearresteerd van een ertssmelterij die aan de oorzaak zou liggen van de verontreiniging. De smelterij is gesloten. Ze werkte al een jaar zonder vergunning van de milieudienst. Ook in een andere provincie is een ertssmelterij gesloten. Daar lijden 600 kinderen aan loodvergiftiging.

Door loodvergiftiging kan het zenuwstelsel worden aangetast en verhoogt het risico op een handicap. Bovendien wordt ook het risico op hoge bloeddruk en geheugenverlies groter en kan de vruchtbaarheid worden aangetast. Vooral kinderen jonger dan  zes lopen het grootste gevaar.