Zeker 100 doden onder Jemenitische rebellen

In het noordwesten van Jemen zijn volgens de regering in Sanaa honderd strijders van de sjiitische rebellenbeweging omgebracht. Onder de doden zouden ook twee bevelhebbers van de beweging zijn.
De regeringstroepen zijn op 11 augustus een nieuw offensief gestart tegen de opstandelingen, die delen van de provincie Saada en enkele gebieden in de provincie Amran controleren.

De opstandelingen van de sjiitische Al-Houthi-beweging zijn het oneens met de hereniging van de Jemens sinds 1990, en willen opnieuw een emiraat oprichten. De regering is de voortdurende ontvoeringen van buitenlanders en aanslagen beu. Ze zet luchtmacht en zware artillerie in.

Het offensief heeft volgens de regering ook de bedoeling iets te weten te komen over het lot van een in juli in Saada ontvoerd Duits gezin en een ontvoerde Brit. Van hen ontbreekt vooralsnog elk spoor. De rebellen zeggen dat de buitenlanders door regeringsgetrouwen zijn ontvoerd en gedood, om vervolgens de schuld in de schoenen van de rebellen te schuiven en een voorwendsel voor een nieuw offensief te hebben.

Internationale hulporganisaties hebben de voorbije dagen herhaaldelijk gewezen op de ellende onder de gevluchte burgerbevolking in Saada. Veel kinderen zouden ondervoed zijn.