Meeste kinderen gaan graag naar school

Vier op de vijf kinderen uit de laatste jaren van de lagere school gaan graag naar school. Dat blijkt uit een onderzoek van het onderwijstijdschrift Klasse. Pesten op school blijft een groot probleem.
Vier op de vijf kinderen amuseert zich in de klas
Het tijdschrift ondervroeg meer dan 4.500 leerlingen, naar eigen zeggen een "primeur" omdat naar de stem van de leerling in de lagere school zelden wordt gepeild. Uit de studie blijkt dat 83 procent van de kinderen van de hogere klassen van de basisschool zich goed voelt op school.

Bijna alle leerlingen spelen graag op de speelplaats. Maar ook in de klas voelen de kinderen zich goed in hun vel. Negen op de tien vinden dat hun leraar of lerares leuk en goed lesgeeft, hoewel twintig procent de leerstof zelf niet leuk of interessant vinden. Meer participatie zou helpen. Een op de drie zegt dat de leraren niet naar hun mening vragen.

Pesten op school blijft helaas een groot probleem in de klassen. Een op de drie zegt dat er op hun school gepest wordt. In elke klas is meer dan een kind dat zegt geen vriendje of vriendinnetje te hebben in de klas.

Meest gelezen