Imam Taouil wil eigen scholen oprichten

Imam Nordine Taouil is niet te spreken over het algemene hoofddoekenverbod in het gemeenschapsonderwijs. Hij overweegt juridische stappen en desnoods het oprichten van eigen scholen.
Taouil liet zich fel opmerken tijdens het protest op het einde van vorig schooljaar toen bekend raakte dat het Antwerps Atheneum een verbod op het dragen van hoofddoeken in de school zou invoeren. Het kwam toen tot protest aan de school. Taouil pleitte ervoor om moslimmeisjes thuis te laten als ze in de school geen hoofddoek zouden mogen dragen.

De imam voorspelt nu dan ook dat veel moslims hun kinderen niet meer naar het gemeenschapsonderwijs zullen sturen en alternatieven zullen zoeken zoals het oprichten van eigen scholen. "Men geeft ons het signaal  van: "jullie zijn niet welkom". Zo dwingt men ons om eigen scholen op te richten", zegt Taouil.

De actiegroep Baas Over Eigen Hoofd (BOEH!) overweegt juridische stappen tegen het hooddoekenverbod. "Voor ons is deze beslissing een regelrechte ramp", zegt woordvoerster Kitty Roggeman.

Het Minderhedenforum, de koepel van etnisch-culturele verenigingen in Vlaanderen en Brussel, is diep teleurgesteld. "Dit is een zwarte dag voor de democratie", zegt directeur Naima Charkaoui.

Politiek reageert verdeeld

"Dit zal de polarisering versterken in plaats van doen afnemen", reageert Kamerlid Meyrem Almaci (Groen!). Ze vindt het vooral jammer dat er geen enkel overleg is gepleegd.

Lijst Dedecker reageert dan weer positief. "Wij krijgen hier een zeer sterk signaal van mensen die hun verantwoordelijkheid opnemen en die hebben ingezien dat het dragen van een hoofddoek niets te maken heeft met godsdienstvrijheid maar alles met onderdrukking van de vrouw in de islam", vindt Boudewijn Bouckaert. "Het middenveld toont hier de weg  waar de politiek de moed niet had om kleur te bekennen."

Ook Vlaams Belang vindt het hoofddoekenverbod een goede zaak. De extreemrechtse partij eist dat het verbod wordt veralgemeend tot de hele publieke sector.

Meest gelezen