Gebouw van van de Velde staat te verkommeren

Een bouwwerk van de Belgische architect Henry van de Velde staat op de campus van de Virginia Union Universiteit te verkommeren. Het werd opgetrokken in 1941 nadat het eerst pronkte als Belgisch paviljoen op de Wereldtentoonstelling van 1939 in New York. De universiteit wil het gebouw in zijn oorspronkelijke staat herstellen en zoekt naar vakkundig advies én geld.
Het Belgische paviljoen werd geschonken aan de universiteit omdat het na de wereldtentoonstelling niet meer terug kon naar België door de Duitse bezetting. Buiten een stuk van het stalen gebinte herinnert het ontwerp nog weinig aan de wereldtentoonstelling.
Het gebouw van van de Velde is ook aan het verkommeren. De leisteen waarmee het bekleed is, komt los en de terracottategels breken door de wateroverlast. Ook de beeldhouwpanelen moeten dringend worden hersteld.

De universiteit wil het gebouw graag oplappen en zoekt naar vakkundig advies. Aan de renovatie hangt een kostenplaatje van minstens 13 miljoen euro vast. De universiteit hecht belang aan het gebouw van Van de Velde, vooral het bas-reliëf over Belgisch Congo krijgt veel aandacht.

"Wij zijn een Afrikaans-Amerikaanse unief. De afbeeldingen van Congo scheppen een band tussen ons en België", legt rector Claude Perkins uit.

Meest gelezen