"Accijnzen op diesel kunnen 20 cent stijgen"

De accijnzen op diesel zouden met zowat 20 cent per liter kunnen stijgen. Dat heeft staatssecretaris voor Milieufiscaliteit Bernard Clerfayt (FDF-MR) gezegd. Volgens automobisistenvereniging Touring is de verhoging onaanvaardbaar. "Dit is geen ecologische maatregel, maar een verkapte belasting op de kap van de automobilist", klinkt het.

Het was al bekend dat de federale regering bij de begrotingsopmaak denkt aan een verhoging van de accijnzen.Staatssecretaris voor Milieufiscaliteit Bernard Clerfayt heeft nu een cijfer geplakt op de mogelijke accijnsverhoging op diesel, nl. 20 cent per liter. Hij pleit wel voor een geleidelijke verhoging op de accijnzen op diesel.

"Een verhoging met 20 cent zou ervoor zorgen dat we na Noorwegen het duurste land in Europa zouden worden. Dat heeft niets meer met ecologische fiscaliteit te maken. Dit is een verkapte belasting op kap van de automobilist", stelt Danny Smagghe van Touring. Hij wil dat er in dat geval een compensatie komt, in de vorm van een vermindering of afschaffing van de rijtaks of de inverkeersstelling.

De accijnzen op diesel bedragen op dit moment 35 cent per liter, tegenover ruim 65 cent per liter voor benzine. In 2007 brachten de dieselaccijnzen 2,7 miljard euro op voor de schatkist.