"Het zal niet meer gebeuren"

Minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van de oppositie over de fotoreportage van minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) in Nina, de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

Crevits was te zien in een fotoreportage, opgedirkt en uitgedost in glamourjurken. De namen van de kledingmerken en de prijzen van de kledingstukken werden daarbij vermeld.

Filip Dewinter van Vlaams Belang wilde van minister-president Peeters weten of Crevits al dan niet de deontologische regels voor ministers heeft overtreden.

Nog voor de zitting van het parlement begon had voorzitter Jan Peumans (N-VA) zich al vragen gesteld over de reportage. "Kan het wel dat een minister reclame maakt", zei Peumans op Radio 1.

Hij verwees ook naar Mieke Vogels, "die in het verleden reclame maakte voor een Zweeds automerk". "Ik vind dat dit dit niet kan voor volksvertegenwoordigers," aldus Peumans. "Ik zou er nooit op ingaan."

Peeters verdedigt Crevits

In zijn antwoord zei Kris Peeters dat de fotoreeks geen reclame was, maar een interview met de minister illustreerde. "Het gaat om een klassiek interview waaraan foto's zijn toegevoegd. Heel mooie foto's", reageerde Peeters.  "Er zijn trouwens precedenten van politici die zich laten aankleden", aldus Peeters.

Volgens de minister-president wist Crevits ook niet dat de kledingmerken en de prijzen bij de foto's zouden worden afgedrukt, wat op hoongelach werd onthaald in de zaal.

Daarmee was de discussie over de modereportage nog niet beslecht. " "Wat mogen we nog verwachten?", vroeg Jurgen Verstrepen (LDD) zich af. " Bij de feestdagen is het meestal lingerie." Peeters besloot dat wat hem betreft ministers zich zeer terughoudend moeten opstellen in dergelijke zaken en dat een herhaling van de feiten niet meer zal gebeuren.