"Ik wil dat de problemen in Brussel eens ophouden"

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) heeft aan het Brusselse parket-generaal een verslag gevraagd over ex-subsituut Dirk Merckx die op kosten van een omstreden zakenman een luxebordeel in Amsterdam zou hebben bezocht.

Afgelopen weekend lekte uit dat Merckx (foto in tekst) in de jaren 90 geregeld met de chauffeur van de zakenman naar Amsterdam zou hebben gereden. Daar bezochten ze een bekend bordeel. Er was een tuchtonderzoek tegen de magistraat, zonder veel gevolg. De minister wil daarover meer uitleg.

"Ik wil weten of daarmee het geheel van de feiten is afgedekt", zegt De Clerck. "De vraag stelt zich of er elementen zijn die het toelaten het dossier eventueel te heropenen."

Op basis van het verslag van het parket-generaal zal de minister beslissen of er een gerechtelijk onderzoek moet komen. "Blijkbaar is in andere lopende dossiers ook het een en ander naar boven gekomen. Ik wil dat die problemen in Brussel nu eens ophouden", aldus De Clerck.

Merckx oefent momenteel een topfunctie uit bij de Verenigde Naties. De Clerck wil ook weten hoe Merckx aan die functie raakte. De minister wil het tuchtrecht zo hervormen dat magistraten die zich misdragen aan de kant kunnen worden gezet.