Frankrijk en Polen willen amnestie voor Polanski

Frankrijk en Polen vragen amnestie aan de Verenigde Staten voor Roman Polanski. De filmmaker werd zaterdag opgepakt in Zwitserland. In de VS loopt nog een arrestatiebevel tegen hem voor een zedenzaak uit 1977. Hij zou toen seks gehad hebben met een 13-jarig meisje.

Polanski heeft intussen ook een Zwitserse advocaat die hem daar zal vertegenwoordigen. Zijn advocaten vechten de uitlevering aan de VS aan.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radek Sikorski en de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner vragen aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton amnestie voor Polanski.

Volgens het Zwitserse ministerie van Justitie is het niet helemaal uitgesloten dat Polanski onder strenge voorwaarden op borgtocht vrijgelaten wordt. 

Jeff Berg, de agent van Polanski, zegt dat het verrassend is dat Polanski nu gearresteerd is. "De afgelopen 15 jaar heeft hij in Zwitserland gewoond: hij heeft er een huis en werkt er."

Collega's zoals Monica Bellucci en Fanny Ardant hebben intussen een petitie ondertekend waarin ze hun ongenoegen over de arrestatie uiten.