Geen expliciete seks in "Genesis" van Crumb

De Amerikaanse striptekenaar Robert Crumb heeft het eerste boek van het Oude Testament, Genesis, geïllustreerd. Hij beeldt God af als een nukkige patriarch, maar in tegenstelling tot in zijn andere werk ziet hij wel af van expliciete sekstekeningen.

De 66-jarige Robert Crumb, grote naam van de undergroundstrip, woont al twintig jaar in Frankrijk. Vandaag stelde hij de Franse vertaling van zijn satirische "Genesis" voor in Parijs.

Genesis is het eerste boek van het Heilige Schrift van de joden en christenen. Het omvat naast het scheppingsverhaal (Adam en Eva, de Ark van Noach) vooral de familiegeschiedenis van Abraham, Isaak en Jakob.

"De tekst is zo bizar en merkwaardig en tegelijk zo geworteld in onze cultuur", zei hij. "Voor mij is het geen heilige tekst, maar eerder een mythe vol sterke verhalen en beelden. Het is ongelooflijk dat miljoenen mensen deze tekst zo ernstig nemen, maar de menseid is dwaas".

Zelf is Crumb niet religieus, maar "spiritueel op zoek". Na vier jaar werk aan zijn "bijbelse" strip is dat niet veranderd. "Het enige wat geëvolueerd is, is mijn tekenkunst: ik kan nu uit de losse pols een kameel tekenen".

De tekst stelde hij samen uit verschillende bijbelvertalingen schaafde hij af en toe taalkundig glad. Hij sluit niet uit dat gelovigen aanstoot zullen nemen aan zijn versie.

"Wel ja, er heeft iemand gerommeld met de heilige teksten, maar daar moeten ze dan maar mee leren leven", meent hij.

Uiteindelijk is Crumb, die bekend is om zijn wilde seksfantasieën, nog vrij braaf gebleven. De vrouwen zijn volumineus weergegeven, maar hij ziet af van expliciete sekstekeningen.

"Ik identificeer me nog het liefst met Jakob, die door de vrouwen onder de knoet wordt gehouden", zegt hij.