Geen nieuwe acties luchtverkeersleiders

De luchtverkeersleiders bij Belgocontrol op Brussels Airport hebben beslist voorlopig geen nieuwe acties te voeren. Plannen om maandagavond tussen 23 en 1 uur te staken werden te elfder ure afgevoerd.

De beslissing kwam er nadat het kabinet van staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe de luchtverkeersleiders een bevredigend antwoord stuurde op de vraag om tussen te komen voor de verbetering van de werkomstandigheden van het personeel.

"Het kabinet-Schouppe vraagt binnen de 24 uren de bewijzen te sturen dat de slechte werkomstandigheden de veiligheid van het luchtvaartverkeer in het gedrang brengen en het hoe en waarom hiervan uit te leggen. Aan de hand van die informatie zal men contact opnemen met de directie.

De resultaten van de externe audit die in oktober start zullen bovendien al in november in plaats van december beschikbaar zijn", aldus vakbondsman Rudy Tourlamain (VSOA).

Volgens de vakbonden zijn de luchtverkeerleiders op Zaventem overwerkt doordat de 35 urenwerkweek niet gerespecteerd wordt en vaak langer dan 12 dagen na mekaar moet worden gewerkt.