Genoom van de aardappel is ontcijferd

Een internationaal team van wetenschappers heeft de genetische code van de aardappel ontcijferd. Aan het project is drie jaar lang gewerkt.

Aan het onderzoek hebben wetenschappers uit 16 landen deelgenomen. Het ging om mensen uit onder meer de VS, Groot-Brittannië, Rusland, China en Nederland.

Het genoom is een totaalplan van genetische eigenschappen van een organisme. De ontrafeling daarvan laat toe om in te grijpen in de ontwikkeling daarvan en de snellere ontwikkeling van meer efficiënte of ziekteresistente soorten.

Het genoom van de aardappel is ongeveer een vierde van dat van mensen, maar toch nog erg uitgebreid. De voorbije jaren was al het genoom van rijst en maïs ontcijferd.

Aardappelen zijn na maïs, rijst en graan de vierde vorm van basisvoedsel voor de 6,4 miljard mensen op de aarde. De plant werd 7.000 jaar geleden voor het eerst verbouwd in Amerika, maar werd de afgelopen eeuwen over heel de wereld verspreid.

Jaarlijks wordt er meer dan 300 miljoen ton aardappelen gekweekt. Misoogsten kunnen leiden tot hongersnood, zoals de "Great Famine" die in de jaren 1840 miljoenen Ieren het leven kostte.