Iran test nu ook langeafstandsraketten

Iran heeft vandaag langeafstandsraketten gelanceerd. Volgens de Iraanse staatsmedia zou het gaan om raketten die een doelwit op 2.000 kilometer afstand kunnen raken.

De geteste langeafstandsraketten zijn van het type Shahab-3 (foto's) en Sajjil. Volgens de Iraanse militaire bevelhebber kunnen die raketten Israël en Amerikaanse legerbases in de Golf bereiken. Iran voert al het hele weekend militaire oefeningen uit. Gisteren nog werden korteafstandsraketten afgevuurd.

De militaire oefeningen komen op een moment dat er weer verhoogde internationale spanningen zijn omtrent het Iraanse kernprogramma. Vorige week maakte het Iraanse regime bekend dat het een tweede installatie voor uraniumverrijking in gebruik heeft genomen, wat ongerustheid veroorzaakt in het Westen.

Donderdag voert Iran gesprekken met vertegenwoordigers van de vijf vaste leden van de VN-Veiligheidsraad, onder meer over het Iraanse kernprogramma. Het regime staat onder steeds grotere druk om volledig samen te werken. Drie keer al heeft de Veiligheidsraad strafmaatregelen uitgevaardigd om Iran in het gareel te krijgen, en er wordt gedreigd met nieuwe sancties.

Vooral de tests met langeafstandsraketten verontrust het Westen. Daarmee zou niet alleen Israël en de Golfregio bereikt kunnen worden, maar ook delen van Europa, waaronder Turkije.