Kardinaal: "Algemeen verbod is slecht idee"

Kardinaal Godfried Danneels vindt een algemeen hoofddoekenverbod geen goed idee, maar respecteert de individuele keuze van scholen. De kardinaal liet zijn licht schijnen over het verbod in Phara.

Het algemeen hoofddoekenverbod dat volgend schooljaar zal gelden in alle scholen van het gemeenschapsonderwijs blijft de gemoederen beroeren. Afgelopen weekend verscheen in De Standaard een opiniestuk waarin een aantal prominenten zoals oud-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) en Steve Stevaert (SP.A) zich uitspraken  tegen een algemeen hoofddoekenverbod. Zoiets zou de integratie in de weg staan, menen de ondertekenaars.

Kardinaal Danneels bleef lange tijd stil over de hele kwestie. In Phara vertelt hij waarom: "Ik weet het gewoon niet goed, hoewel ik vind dat er belangrijke maatschappelijke debatten zijn". Wanneer een hoofddoek een puur religieus symbool is, mag het het niet verboden worden, meent Danneels. "Net zoals ik het recht heb om een kruisje te dragen".

"Maar wanneer het symbool wordt van sociale druk op sommige meisjes, heb ik er wel een probleem mee". Het was immers de zware druk op moslimmeisjes om een hoofddoek te dragen die een aantal Antwerpse athenea deed besluiten om een hoofddoekenverbod in te voeren. Een beslissing die de kardinaal respecteert.

Toch vindt Danneels een algemeen verbod geen goed idee. "Het bevordert de integratie niet. Het is misschien de minst slechtste oplossing, maar het is zeker niet de ideale".