Merkel wil snel praten met de liberalen

In Duitsland wil bondskanselier Angela Merkel (CDU) volgende week praten met de liberale FDP over de vorming van een nieuwe regering. De FDP is de grote winnaar van de parlementsverkiezingen van gisteren.

Vier jaar geleden haalden christendemocraten en liberalen net geen meerderheid in het Duitse parlement en daardoor moest Angela Merkel met enige tegenzin in een grote coalitie stappen met de sociaaldemocratische SPD.

Gisteren heeft de SPD echter een oplawaai van jewelste gekregen en Merkel heeft nu de weg vrij voor een regering met de liberale FDP, de grote winnaar van de verkiezingen. Volgende week wil Merkel al de onderhandelingen met de liberalen starten.

FDP-voorzitter Guido Westerwelle (foto) is evenwel niet van plan om zich met een kluitje in het riet te laten sturen. Hij wil zijn voorwaarden op tafel gooien. Zijn partij zet vooral in op het terugdringen van de rol van de overheid uit de economie, op belastingverlaging, maar wil ook dat Amerikaanse kernwapens uit Duitsland verdwijnen.

De FDP bevestigt nu met stip opnieuw zijn status als "kingmaker", de derde partij die in Duitsland beslist welke van de twee grote partijen een coalitie kan vormen. Ook de extreemlinkse Linke en de groenen boekten gisteren winst, maar blijven in de oppositie.

Zwart is oranje, geel is blauw

Als christendemocraten en liberalen samen regeren, krijgt Duitsland een zwart-gele coalitie.Die Duitse politieke kleurencode verschilt overigens van de onze. De christendemocraten hebben in de Bondsrepubliek zwart als partijkleur, de liberalen geel.

Bijltjesdag bij de verliezers

De liberale FDP (14,6%, winst van 4,8%) de grote winnaar geworden van de stembusslag en komt na een lange oppositiekuur weer regeren. Mogelijk wordt voorzitter Westerwelle minister van Buitenlandse Zaken.

De verliezers likken intussen hun wonden. Dat is in de eerste plaats de sociaaldemocratische SPD die na elf jaar uit de regering verdwijnt. De SPD verliest 11% van de stemmen en valt terug op 23%.. Dat is het slechtste resultaat sinds de oprichting van de Bondsrepubliek zestig jaar geleden.

Daar komen wellicht brokken van. SPD-voorzitter Franz Müntefering zegt dat hij voorlopig nog niet zal opstappen, maar binnen de partij willen velen grote kuis houden na de opduvel van gisteren.

Het christendemocratische kartel van Merkel blijft weliswaar de grootste lijst, maar staat met 33,8% ook op het op een na laagste resultaat ooit. Dat komt vooral door het stemmenverlies van de CSU, de Beierse zusterpartij, die in de eigen deelstaat terugzakt tot 42%, ook een historisch laagterecord.

Daardoor is het niet zeker dat de CSU kan rekenen op het behoud van de twee ministerzetels. Minister van Economie Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) zou op post blijven, maar over de andere portefeuille bestaat er twijfel.

Verschuiving in de Bondsdag

De nieuwe Bondsdag zal er dus als volgt uitzien:

CDU/CSU            239 zetels (+17)

SPD                       146 zetels (-75)

FDP                       93 zetels (+32)

Linke                     76 zetels (+13)

Grüne                    68 zetels (+17)

Ondanks verlies krijgt de CDU/CSU meer zetels. Dat komt onder meer omdat het aantal zetels in de Bondsdag met elf is toegenomen.