Ook verkiezingen in twee Duitse deelstaten

De Duitsers hebben niet alleen een federaal parlement gekozen. Ook in de deelstaten Brandenburg en Sleeswijk-Holstein werden er verkiezingen gehouden voor een nieuw regionaal parlement.

In Brandenburg nabij Berlijn waren de regionale verkiezingen een maat voor niets. De SPD van minister-president Matthias Platzeck blijft de grootste partij voor de extreemlinkse Linke en de CDU.

De groenen en de liberale FDP doen hun intrede in het deelstaatparlement van Brandenburg. De SPD kan nu in principe kiezen met wie ze in zee gaat, maar blijft huiverig voor de Linke, die wortels hebben in het vroegere Oost-Duitse communistische regime. Wellicht zet Platzeck dus de coalitie met de CDU voort.

Zwart-geel in Sleeswijk-Holstein

In Sleeswijk-Holstein, bij de Deense grens, krijgen zowel de CDU als de SPD de rekening gepresenteerd voor het falen van hun coalitieragering.

De CDU blijft de grootste partij en minister-president Peter Carstensen kan nu met de liberalen een nieuwe regering vormen, net zoals op federaal niveau.

Dat komt goed uit voor de CDU en de FDP, want dankzij hun controle over Sleeswijk-Holstein krijgen ze ook een meerderheid voor hun nieuwe coalitie in de Bondsraad, het hogerhuis van het federale parlement, dat een vertegenwoordiger is van de zestien deelstaten.

In Sleeswijk-Holstein zijn de liberalen de grote winnaars, voor de groenen. De LInke komen voor het eerst in het regionale parlement.