"Burgemeester, u slaat de bal mis"

In enkele kranten haalt Karel Vinck, de voorzitter van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), scherp uit naar de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A). Inzet van het conflict: de Oosterweelverbinding.

Burgemeester Janssens zei zaterdag in een interview in De Morgen dat de BAM, die de omstreden Oosterweelverbinding moet realiseren, een "instrument van de bezetter" is. De BAM heeft zich volledig vrijgevochten van haar opdrachtgevers, de overheid, en ontsnapt aan elke vorm van democratische controle. De BAM gedraagt zich niet als een overheidsinstelling, maar als een politieke partij en gaat haar boekje te buiten, klonk het.

Karel Vinck, voorzitter van de BAM, neemt die kritiek van Janssens niet. In een opiniebijdrage in De Standaard en De Morgen vandaag reageert hij bijzonder boos op diens uitlatingen. "Burgemeester, u slaat de bal mis", schrijft Vinck.

"Dat actiegroepen zich bedienen van halve waarheden en hele leugens, dat kan ik nog ergens begrijpen. Maar om hetzelfde uit de mond van de burgemeester van de grootste stad van Vlaanderen te moeten horen, een burgemeester die bovendien nationale verantwoordelijkheden draagt, dat is onaanvaardbaar."

Vinck ontkent dat de BAM geen transparant bedrijf is of ontsnapt aan controles. "Geen enkele nv van publiek recht wordt zo grondig door het Vlaams Parlement gecontroleerd als de BAM", klinkt het. "Elke drie maanden zijn er controles door het Rekenhof."

Vinck verwijt Janssens ook dat hij opportunistisch is: eerst voor de omstreden Lange Wapper-brug, dan ertegen. De Oosterweelverbinding is indertijd trouwens ook mee goedgekeurd door de SP.A, toen die in de Vlaamse regering zat, klink het.