"Herstel het recht weer in mijn land"

Manuel Zelaya, de afgezette president van het Latijns-Amerikaanse land Honduras, heeft de Verenigde Naties gevraagd om het recht in zijn land te herstellen en de veiligheid te garanderen.
Manuel Zelaya werd drie maanden geleden afgezet als president.

Zelaya, die momenteel in de Braziliaanse ambassade in de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa verblijft, richtte zich gisteren in een kort telefoongesprek tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

"Ik roep de Verenigde Naties op om het recht en de vrijheid die Honduras verdient, te herstellen", klonk het. Hij vroeg ook om de veiligheid te garanderen voor hem en de zijnen.

Zelaya werd drie maanden geleden uit Honduras verdreven na een machtsgreep door Roberto Micheletti. Vorige week slaagde hij erin naar zijn land terug te keren. Hij vond onderdak bij de Braziliaanse ambassade.

Sinds de terugkeer van Zelaya zijn de spanningen in Honduras opnieuw opgelopen. Er werd opgeroepen tot protest. Duizenden aanhangers die zich voor de ambassade verzamelden, werden door de politie uiteengedreven. Interim-president Micheletti schortte de burgerlijke vrijheden op.

Micheletti heeft gisteren wel laten verstaan dat hij die weer wil herstellen. Spontane meetings zijn niet langer meer verboden, mensen kunnen niet meer zomaar worden opgepakt, en tv- en radiostations van de oppositie gaan deze week weer open.

De interim-regering van Micheletti wordt internationaal niet erkend en staat onder steeds grotere druk. Micheletti plant verkiezingen op 29 november.