"Polanski is geschokt en strijdlustig"

De Pools-Franse regisseur Roman Polanski heeft in de gevangenis in Zürich al heel wat bezoek over de vloer gekregen. Onder anderen zijn vrouw, actrice Emmanuelle Seigner, kon hem al eens ontmoeten.

"Roman Polanski is geschokt, maar ook strijdlustig", reageerde Emmannuelle Seigner na het bezoek aan haar man. Seigner (43) trouwde in 1989 met Roman Polanski. Ze acteerde in zijn films "Frantic", "Bitter moon" en "The ninth gate".

De regisseur zou ook al bezoek gekregen hebben van de Franse consul Jean-Luc Fauré-Tournaire en de Poolse ambassadeur Jaroaslaw Starzyk. Beide landen ijverden al voor de vrijlating van de Pools-Franse regisseur.

Roman Polanski werd zaterdag gearresteerd in Zwitserland op grond van een Amerikaans arrestatiebevel na zedenfeiten van meer dan 30 jaar geleden. De openbare aanklager in Los Angeles heeft nog zestig dagen de tijd om Polanski te laten uitleveren. Polanski's advocaat, de Zwitser Lorenz Erni, gaat daartegen in beroep en eist de vrijlating van zijn cliënt. Daarvoor heeft hij in totaal tien dagen de tijd.

Arrestatie krijgt ook bijval

Ondanks de vele steunbetuigingen voor Polanski, onder meer ook van de Belgische regisseurs Luc en Jean-Pierre Dardenne, zijn er ook mensen die zich kunnen vinden in de arrestatie.

Op websites van media in Frankrijk, Australië, Polen, Groot-Brittannië en Italië laten veel lezers weten dat ze vinden dat de Zwitserse Justitie juist gehandeld heeft. Europarlementslid Daniel Cohn-Bendit bekritiseert ook de steun van de Franse minister van Cultuur Frédéric Mitterrand.