"Wijkpostbodes zijn de enige oplossing"

"De wijkpostbodes zijn de enige oplossing", zegt Johnny Thijs, CEO van De Post. Daarmee reageert hij op de verschillende acties van de postbodes tegen de komst van de wijkpostbode.

De voorbije dagen legden postbodes op verschillende plaatsen in het land het werk neer. Ook vanmorgen werd in Kraainem, Laken, Elsene en op een paar plaatsen in Waals-Brabant gestaakt tegen het project met de wijkpostbodes. Die contractuele arbeiders die een deel van de postbestelling voor hun rekening nemen, tegen een lager loon, zijn de bonden een doorn in het oog. Zij vrezen immers voor banenverlies. 

"Maar zonder het aanstellen van wijkpostbodes heeft De Post geen toekomst meer, klinkt het bij de top van het bedrijf. "De volumes zullen verder gaan dalen, daar is geen enkele twijfel over. De markt is opengezet voor concurrentie vanaf januari 2011. De graduele invoering van de wijkpostbode en een aanpassing van de huidige werkorganisatie is de enige oplossing", aldus Thijs.

Ondanks de sterke boodschap van de directie, weigeren de vakbonden zich gewonnen te geven. Ze vragen duidelijkheid over de impact op het huidige personeel en staan wantrouwig tegenover het statuut van de wijkpostbode. De wijkpostbodes zijn contractuelen die zo'n drie uur per dag werken aan een loon dat tussen vijftien en twintig procent lager komt te liggen.

Thijs vindt het wantrouwen ongegrond. Volgens hem is het de bedoeling dat deze mensen een ander inkomen hebben en kan hun loon dankzij premies de hoogte in.

De directeur hoopt tot een akkoord te komen met de vakbonden. "Al onze energie gaat nu naar het sociaal overleg. Enkel bij een complete blokkage in het paritair comité zal de raad van bestuur artikel 35 inroepen om de invoering erdoor te drukken. Maar ik zal er alles aan proberen doen om het niet zover te laten komen", aldus Thijs.