Afghanistan "niet enkel een Amerikaanse strijd"

De Amerikaanse president Barack Obama heeft bij NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen nog eens benadrukt dat Afghanistan "niet enkel een Amerikaanse strijd is". Obama probeert een nieuwe strategie te formuleren in de strijd tegen de opstandelingen.

Rasmussen was vandaag in het Witte Huis voor gesprekken met Obama over de NAVO-missie in Afghanistan. De laatste maanden zijn steeds meer geluiden te horen dat de VS en haar bondgenoten de strijd tegen de opstandige taliban aan het verliezen zijn. Onlangs waarschuwde de opperbevelhebber Stanley McChrystal voor een "mislukking" als er geen extra troepen worden gestuurd naar het land.

Maar de publieke opinie steunt de oorlog in Afghanistan hoe langer hoe minder. Het hoge aantal gesneuvelde soldaten doet vragen rijzen over het nut en de kans op slagen van de missie. "Deze strijd is niet enkel een Amerikaanse strijd, dit is er een van de NAVO en we zullen blijven samenwerken met het bondgenootschap om de taliban te verslaan", zei de president.

Rasmussen heeft bij het begin van zijn aantreden benadrukt dat Afghanistan de absolute prioriteit is van de NAVO. Een concreet cijfer van extra troepen kan hij Obama echter niet beloven. Hij schaarde zich achter de analyse van de president die zegt dat er eerst een duidelijke strategie moet afgesproken worden, voor er nieuwe soldaten op het terrein komen ("Strategy first, red.). "Getallen zijn nu niet belangrijk, we moeten eerste de juiste aanpak vinden en ze stap voor stap verfijnen", verklaarde de Deen.

McChhrystal zou 40.000 extra troepen willen, maar of die er ook komen is verre van zeker. Binnen de regering-Obama is er grote onenigheid over het sturen van extra soldaten. Veel Democratische politici vrezen dat Amerika zal verzanden in het Afghaanse moeras. Morgen heeft Obama gesprekken met de top van het Amerikaanse leger en verschillende veiligheidsdiensten. Momenteel zijn er zo'n 100.000 soldaten uit veertig landen actief in Afghanistan, 60.000 daarvan zijn Amerikanen.